loading

Show info
MM Arquitectos

Polana Mar

Polana Hotel –  Maputo

Technical Team
Maria Menezes
Ana Castro, Joana Botas

Start of Project
March 2015

The Polana Mar building is part of Polana Serena Hotel in Maputo, Mozambique and has suffered many interventions over the last 30 years.

See full project details

Previous Project
Next Project

Polana Mar

Polana Hotel –  Maputo

Technical Team
Maria Menezes
Ana Castro, Joana Botas

Start of Project
March 2015

The Polana Mar building is part of Polana Serena Hotel in Maputo, Mozambique and has suffered many interventions over the last 30 years. This rehabilitation aimed to standardize all the rooms and common areas. The scope of the work was mainly upgrading and remodelling the interiors. The Polana Mar is embedded perfectly into the slope in front of the main Hotel after the external hotel recreational area and below pool level. There are 3 access points on the ground floor, one central and two on the sides, accessed from the pool level.

All floors are different. The floor -1 (floor 4) has 23 rooms with sea views to the front, and corridors and technical zones to the slope at the back. The lighting of the corridors was quite weak, having only a few areas of natural light coming in and so a large part of the design of the common areas was concentrated around making the accesses to the rooms more pleasing and comfortable.

The floor -2 (floor 5) has rooms facing a large a central patio with natural light and also rooms facing the front with a sea view. This is the largest floor with 30 rooms. The floor -3 (6th floor) has only 15 rooms for it extends only half of the building. All rooms are sea facing as floor -1. The common areas were remodelled so as to introduce a new and more appealing lighting concept but also to comply with fire fighting regulations and so insuring the fire safety of the building.

As mentioned above, this area of the Hotel suffered many incomplete interventions and so the objective was to take all areas of the hotel to the same level of quality. In order to do this many of the rooms and bathrooms on the -3 floor and the -1 floor suffered profound changes where new bathrooms and room configurations were built. The rooms were fully remodelled to a more updated look keeping the original ceramic tiles and all the wooden floors and skirtings. All the electrical fittings, cupboards, and bathrooms were also upgraded in order to give better comfort to the customers.

In order to regularize and standardise the external appearance of the building, all external windows and doors were replaced with aluminium windows and doors, the same colour and specification as those used in an area of the main Hotel.