loading

Show info
MM Arquitectos

Serena Villas

Polana Hotel –  Maputo

4.810 m2

Technical Team
Maria Menezes
Ana Castro, Ana Peral, Matilde Burguete, Francesca Borghi

Start of Project
December 2016

The project is located in Maputo, Mozambique on the grounds of the Polana Serena Hotel, on Av.

See full project details

Previous Project
Next Project

Serena Villas

Polana Hotel –  Maputo

4.810 m2

Technical Team
Maria Menezes
Ana Castro, Ana Peral, Matilde Burguete, Francesca Borghi

Start of Project
December 2016

The project is located in Maputo, Mozambique on the grounds of the Polana Serena Hotel, on Av. Julius Nyerere. The existing plot has 3 hills, naturally sloping downwards toward the sea where the difference between the lowest and highest point is approximately 15m. The entire plot enjoys practically unobstructed sea views. The Serena Villas complex is comprised of eight villas of the following typologies: T1 (2 units) and T2 (6 units), a garage building and a services building. The buildings are fully integrated into the slope as is the Polana Mar building and all have green, gardened roof coverings so as not to create such a large visual impact from the main Hotel.

The terrain is modelled on three natural terraces that accommodate the three groups of villas. Great care has been taken with the study of the levels of implantation and the heights of the buildings, so that the villas of the lower levels do not break the view of those on the upper levels. The sea view is a constant priority in this project.

A network of paved external routes was created making the pedestrian connections between the various accesses to the plot and to the villas. The access to the Hotel Polana and the swimming pool is made via two main routes marked by the presence of a square and a courtyard, an important point of reference where water is present.

Like the Polana Mar, we opted for an image of a “defragmented” band of buildings that accompany the contours of the terrain. The villas were designed in modules and move forwards or backwards according to the different programmatic needs, creating dynamic elevations.

The main access to each villa is marked by a vertical volume that exceeds the height the roof band, working as an exception to the rule of the very horizontal set of volumes. The entrance into the house is made through a small entrance hall, which is part of the living room, and is one of the volumes that is pushed back so as to create an ample outdoor living space. The large sliding windows allow for a seamless continuity between the interior and exterior. The dining room is autonomous from the living room and communicates through the vertical volume with natural zenithal lighting. It is also one of the modules is that set back so as to create an outside covered dining area. The kitchen is part of a service module, which also includes a small sanitary installation for staff and communication to the outside (service entrance). This module moves in the opposite direction to the rear so as to create an external covered service area at the back. The private area of ​​the house is made up of a module that advances so that the rooms (all suites) come to “peek” at the sea view. All rooms have gardens and outdoor balconies.

The materials and colour pallet considered for the complex are all natural and neutral. The retaining walls are in concrete, the vertical volumes in natural stone and the remaining walls of the villas are plastered and painted in white paint. The interior doors are in wood and the windows are all in dark grey aluminium. The interior floors of the private areas are in wood and the internal and external public areas such as the living room and dining room are in travertine stone. The vegetation is an important “finish” for it is present on all the roofs of the villas and as privacy screens on metallic cable curtains that cover the windows in certain areas.

We have considered 8 villas in total, a large under ground parking garage for 15 cars and service building at the top of the plot.